Bezárás

Nemzedékek találkozása a döbröközi könyvtárban

Címkék: író-olvasó találkozó könyvtár Hírek, események

(Író-olvasó találkozó Szabadi Mihállyal)

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” – Tamási Áron ezen szállóigévé magasodott gondolatával hívtuk író-olvasó találkozóra a döbröközieket, melynek apropója Szabadi Mihály Nemzedékek című új könyvének megjelenése volt.

A 80 éves Csokonai és Bessenyei György-díjas koreográfus, néprajzkutató Szabadi Mihály, Miska bácsit régi kedves ismerősként üdvözöltük, aki a döbröközi Gyöngykoszorú Hagyományőrző Néptánccsoport művészeti vezetőjeként éveken át irányította, lelkesítette a táncosokat fellépésről fellépésre.

Szabadi Mihály a régi falusi élet megélő ismerőjeként az utóbbi évtizedben nyolc szépirodalmi kötetben örökítette meg a paraszti kultúrát, könyvei, mint mondta, a hagyományos vidéki élet eseményeivel, emberekkel, jellemekkel foglalkozik.

Az író-olvasó találkozót Babits Mihály Hazám c. költeményének részletével nyitottuk meg, majd a köszöntő beszéd után az író, Szabadi Mihály és felesége olvastak fel megjelent könyveiből múltidéző, megindító részleteket. A felolvasás észrevétlenül baráti beszélgetéssé alakult, ahol személyes élményeiket, régi emlékeket, múltidéző történeteket osztottak meg egymással a jelenlévők.

Közös gondolatként fogalmazódott meg a népi hagyományok, néprajzi értékeink ismeretének, megőrzésének és továbbadásának fontossága.

Az író, Szabadi Mihály arra a kérdésre, hogy mi dolgom lehet nekem ebben a megromlott világban, ezt a választ adja: „Talán az, hogy segítsem az emlékezést, mert hátha hasznára lehetek valakinek, aki a múlt értékein akar majd új világot építeni.”

A rendezvény a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár támogatásával valósult meg.

 

Farkasné Doszpod Aranka
könyvtáros

 

Képek a rendezvényről (Csipai Beáta):

1 010.JPG

1 016.JPG


Vissza az előző oldalra