Megalakult a Kapos-hegyháti Naturpark

Címkék: Hírek, események

Döbrököz település csatlakozott a Kapos-hegyháti Naturparkhoz

Megalakult a Kapos-hegyháti Natúrpark.

A címet igazoló okleveleket a közelmúltban adták át Lengyelben.

A Kapos-folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra fűződik fel a Kapos-hegyháti Natúrpark.

Ez hazánk tizenkettedik natúrparkja, amely tizennégy Tolna és Baranya megyei település – Csibrák, Dombóvár, Döbrököz, Dúzs, Hőgyész, Kalaznó, Kisvejke, Kurd, Lengyel, Mágocs, Mekényes, Mucsi, Nagyhajmás és Závod – együttműködésével jött létre.

Balczó Bertalan, az agrártárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára nemrégiben Lengyelben, a templomkertben rendezett ünnepségen adta át a natúrparki névhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Fóris Dórának, a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület alelnökének. Köszöntőjében azt hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hogy a natúrparkok hozzájárulnak a természeti értékek és a helyi termékek széles körű megismertetéséhez. A működési feltételeiket négy pillér, a táji, a természeti és a kulturális örökség megőrzése, a környezeti nevelés, a fenntartható térségfejlesztés, valamint a fenntartható ökoturizmus határozza meg. – Öröm volt megtapasztalni azt, hogy a Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulása során a szervezők nagy szakmai elhivatottságról, alaposságról és áldozatos munkáról tettek tanúbizonyságot.

Köszöntőt mondott Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke, illetve Lőrincz Andrea, a vendéglátó település, Lengyel polgármestere is, akik szintén nagy reményekkel tekintenek a natúrpark megalapítására. Szabó Loránd pedig azt hangsúlyozta, hogy a natúrparki cím elnyeréséhez szükséges előkészítő munka ideje alatt a települési vezetők, az önkormányzati képviselők, a civil szervezetek és a gazdasági szereplők képviselői igazi közösséggé váltak. – Szerencsések vagyunk, hiszen olyan vidéken élünk, ahol nagyszerű természeti értékek vannak, őseink hatalmas kulturális vagyont hoztak össze, legyen az épített érték, néphagyomány, vagy tárgyi emlék. Mostantól a felelősségünk még nagyobb, hiszen ezt a natúrparki címet meg is kell tölteni tartalommal – tette hozzá a polgármester.

A beszédeket követően a hagyományőrző csoportok adtak műsort, illetve standjaiknál természeti, épített és kulturális értékeiket mutatták be az újonnan létrejött natúrpark tagjai.

A natúrpark egy olyan nagy kiterjedésű terület, mely jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, valamint a fenntartható turizmust, a természetvédelmi oktatást és a természetkímélő gazdálkodás megvalósulását szolgálja. A natúrparkok táji léptékű, közösségi alapú kezdeményezések. Tagjai – legyenek akár magánszemélyek, gazdálkodók, civil szervezetek, önkormányzatok vagy országos hatáskörű szervezetek térségi képviselői – közös céljaik megtalálása és elérése érdekében együttműködnek. Feladatuknak tekintik az érintett tájakhoz, a szülőföldjükhöz való kötődés erősítését, hogy az még az utódok számára is biztosítsa az egészséges környezetet, az értékekben gazdag, élő és élhető tájat, a vidéki közösségek megmaradását.

1.JPG2.JPG3.JPG4.JPG5.JPG6.JPG7.JPG8.JPG9.JPG10.JPG

« Vissza a hírek listájához

« Vissza az előző oldalra

Ugrás a fejlécre
Ugrás a navigációra